ALLВ последните години пинятата се превърна буквално в истерия сред малчуганите. Дайте им една пръчка и един красиво украсен хартиен контейнер и само гледайте…

         Често се случва родители да ни поръчват пиняти за тържествата на техните деца, но веднага след уточняване на детайлите изниква въпроса: “А какво точно представлява пинятата?”.
Ето защо решихме да дадем малко повече информация на заинтересованата ни аудитория.

         И така… Пинятата е контейнер с най-различна форма, често изработен от хартия, керамика, или кърпа. Тя е украсена, и изпълнена с малки играчки или бонбони или и двете, която след това трябва да бъде счупена. Може да бъде част от церемония или празник. Пинятите се свързват с Мексико, но идеята за чупене съд, пълен с лакомства се появява в Европа през 14 век. Наименованието произлиза от италианския “pignatta”.

         Испанците пренесли европейската традиция в Мексико, въпреки, че е имало вече подобни традиции и в Мезоамерика. Ацтеките са имали подобна традиция в чест на рождения ден на бога Уитцилопочтли, който се чествал в средата на декември. Според местните регистри, мексиканската традиция с чупене на пинята започна в град Аколман, точно на север от Мексико, където били въведени пинятите за целите на техните религиозни убеждения, както и за церемонията на техния Бог. Днес, пинятата е все още част от културата на Мексико, както и културите на другите страни в Латинска Америка и САЩ, но не от религиозен характер, а най вече за забавления на празненства по случай Коледа, рожден ден или друго събитие.

         Подобни традиции има почти във всяко едно кътче на света. В България тази традиция навлезе последните години и се прилага предимно да тържества за деца и възрастни.

Пинятите, които предлагаме са изработени от хартия по специална технология. Внасят допълнително забавление за вашето парти, много смях на лутащите се със завързани очи деца, които се опитват да я уцелят и разбият. И разбира се включва много бонбони, парти свирки и всякакви други изненади изпадащи от разбитата пинята 🙂