коледно парти детска градинаЕдна от най-ярките традиции за Коледа е именно украсяването на коледно дръвче. Според легендата, именно под елхата Дядо Коледа оставя подаръци за децата вкъщи. Ваш избор е дали да вземете изкуствена или естествена елха. Ще ви обърнем внимание на някой детайли, които трябва да вземете под внимание при избора дали да купите живо коледно дръвче или изкуствено такова.

Естествените коледни елхи безспорно изискват повече планиране и грижи, от изкуствените си двойници. Те трябва да бъдат закупувани мъдро, транспортирани и обгрижвани, преди да бъдат захвърлени на боклука.

Пространството
Преди да излезете на “лов” за перфектното коледно дърво, ще трябва да решите къде точно да бъде поставена елхата във вашият дом. Това ще определи допустимата ширина и височина на дървото. Също трябва да измерите и ширината на входната врата и всички други тесни пространства, през които трябва да премине дръвчето до заветното място. Запишете си размерите и вземете метър с вас, докато пазарувате. Все пак не можете да купите 3 метрова елха, ако таванът ви е висок едва 2.5 метра.

Как ще закрепите дървото?
Повечето хора се опитват да скалъпят кофа или леген, пълни с пръст или пясък, така, че дървото да стои изправено. Ако поддържате почвата влажна, то дървото ви ще издържи свежо една идея повече. Колкото по-високо е дървото – толкова по-широка трябва да е и стойката. В много магазини се продават и дървени стойки във формата на кръст, както и метални триножници.

Правилната елха
За да разберете дали дървото не е стояло твърде много време отсечено – огледайте внимателно игличките му. Те трябва да са лъскави, зелени и свежи, а не сухи и кафяви. Игличките не трябва да падат при разклащане на някой клон. Добър вариант е да се спрете на елха, която е в саксия и е все още жива. Така няма да похабите цяло дръвче за вашият празник и ще можете да го оставите в двора за следващата година или да го посадите в гората по време на следващия пикник.

Как да се грижим за коледното дръвче?
Добре е отрязаното дърво да стои потопено във вода. Ако нивото на водата падне под отрязаното място то ще започне да се запечатва и няма да може да абсорбира повече вода. Поставете елхата далеч от слънчева светлина, телевизор, радиатор и всякакви уреди, които излъчват топлина, понеже така дръвчето ще изсъхне по-бързо. Ако се грижите добре за вашето коледно дръвче, то трябва да ви радва в продължение на 4-6 седмици, преди да започне да изсъхва и покафенява.

 

ЖиВ ентъртеймънт ви призоваваMinion-Shout-icon
Живата елхичка (с корен) ще ви радва много по-дълго време, ще можете да я използвате и следващата Коледа, ще внесе много повече свежест и уют във вашият дом. Можете да я посадите в гората по време на следващият пикник с децата. На пазара има и прекрасни изкуствени елхи, неразличими от естествените. Да, малко по-скъпи, но ще я използвате поне няколко Коледи, няма да се чудите къде да изхвърлите изсъхналата елхичка и да чистите падналите й иглички.
Не убивайте коледно дръвче на този светъл празник!

Желаем ви една прекрасна Коледа 🙂