100963392Коледа е време на радост, подаряване на подаръци и … генериране на отпадъци. Преди да изхвърлите старите коледни дрънкулки, елха и гирлянди, вижте тези хитри начини за повторно използване на всичко това отново.

О, елхичке, елхичке, какво да правя с теб сега? Картинката след Коледа вероятно е нещо подобно на тази – стари гирлянди, светлини, дрънкулки напълнени в кутии под леглото и много тъжно изглеждаща коледна елха в задния двор, борови иглички навсякъде и само спомен за коледното настроение…

Отстъпете бавно назад от кофата за боклук, майки и татковци, момчета и момичета. Това е времето, в което можете да превърнете Коледният боклук в съкровище за новата година. Ето 10 екологични начина за повторно използване на вашите коледни джунджурии:

1. Декорации от стари коледни картички.
Можете да използвате лепило или игла и конец, да си направите колаж, венец или други интересни украшения за дома съчетавайки няколко коледни картички. В една цветова гама или в еклектичен стил – изборът е ваш. Изрежете еднакви по форма цветчета и ги съшийте заедно. Заповядайте, получихте оригинален и шарен гирлянд за следващата година.

2. Направи си сам потпури.
Съберете няколко връхчета от изсъхналата елха, малко борови иглички, добавете шишарка, орех, плодчета от шипка и каквото още ви хрумне. Аранжирайте по свой вкус и го сложете в декоративно плато или стъклена ваза.

3. Сгънете шапки за чаено парти или рожден ден.
Използвайте останалата опаковъчна хартия за лесните за изработка парти шапчици. Малко лепило, малко от панделката останала от подаръка на татко и ето една страхотна парти шапка. Изчакайте малко и се забавлявайте на страхотното парти за детски рожден ден на вашият малчуган.

4. Нов живот за недоизгорените свещи.
Вероятно сте се погрижили за красотата на коледната трапеза и сте я аранжирали и със страхотни коледни свещи. Стоп! Не ги изхвърляйте. Да, наполовина, безформени, даже грозновати вече – точно такива ви трябват. Друго от което имате нужда са: лъжица, микровълнова и няколко нови фитила. За форма можете да използвате каквото ви хрумне – малки бурканчета, шишенца, чашки. А защо не сложите и няколко мидички за по-лятно настроение? Абракадабра! Ето ви нови свещи, по ваша форма, с ваш дизайн, ваша цветова комбинация, и то за жълти стотинки.

5. Мозайка от стари коледни джунджурии.
Превърни старите коледни джунджурии в художествен шедьовър за нула време. Увиите няколко дрънкулки за елха във плат и внимателно ги разтрошете, докато не получите малки, цветни плочици. Оформете в мозайка върху лист хартия, залепете, а защо не и да нарисувате нещо – създайте произведение на изкуството, което да окичите гордо на стената. Внимание – острите ръбове правят това начинание неподходящо за деца под 6 години.

6. Да използваме пак коледните лампички.
Вълшебни светлини в буркан.
Въпреки, че за това се изисква малко повече сръчност и помощ от възрастните, резултатът си заслужава усилията. Всъщност сме почти сигурни, че след като направите един блестящ пейзаж, ще поискате да направите и още. Но как?
– Вземете рамка за картина с бяло платно и стилизирайте нещо от лампичките зад него. Мека светлина ще очертава красиво вашето произведение;
– Пробийте дупки в задната част на стъклени буркани и прекарайте лампичките през тях, като правите по няколко намотки вътре или друга форма. Интересно, а? Големи светещи лампи, направени от малки светещи лампи 🙂
– В саксия сложете клонка, с достатъчно разклонения и форма, наподобяваща малко дърво. Украсете го плътно по клонките с лампички. Воала – бонсай коледно дръвче.
Използвайте идеите за осветяване на тъмния коридор до банята за вечерните ставания, мека светлина за детската стая или страхотна украса за хола.

7. Защо не изваете картонен замък от останалата амбалажна хартия и опаковки?
Коледа неизменно е съпътствана от много опаковки и хартия, които по принцип се изхвърлят при първа възможност. Не го праветеееее! 🙂 Тези кутии от Lego и кукли Барби, могат да се превърнат в невероятно забавен детски замък само за едно мигване. Сглобете структурата и украсете, като го облепите с опаковъчната хартия. Включете цялото семейство – това е страхотно занимание за сплотяване на фамилният дух и удобно за интересни детски игри. Когато всичко е готово оставете децата да се забавляват и се отдайте на заслужена почивка и тишина с чаша топъл чай и любимият човек.

8. Направете мулч от старото си коледно дърво.
От листата става отличен мулч, а ствола може да стане на дървесен чипс. Помислете за природата, преди да подпрете бившата елхичка до казана за боклук.

9. Използвайте старите гирлянди и лампички за венец за следващата година.
Ето как за следващата Коледа можете да сте една крачка напред. Предварителното планиране винаги е на мода. Всичко, от което имате нужда е обръч за скелет на венеца (може метален или дървен), увивате го с красиви гирлянди и скривате вътре лампички. Никой няма такъв венец, нали?

10. Вазички от старите коледни играчки.
Красива украса в няколко стъпки. Малка чашка, в нея красива, коледна топка от елхата. Махате дръжката на топката и оформяте отвора внимателно с пиличка. След това изборът е ваш – живи кокичета или сухи цветя. Използвайте въображението си.