1. Най-добри приятели
     Ако детето ви има най-добър приятел се уверете, че то може да дойде на датата, на която се планира партито, преди да продължи с резервации и покани. В специалният ден за детето, просто няма да е същото ако го няма партньора му в игри и бели.

 

2. Ангажирайте детето в планирането на парти
     Ако детето ви е достатъчно голямо, обсъдете с него вариантите за парти тема на рожден ден. За да избегнете разочарование и сълзи ви препоръчваме първо да определите бюджета и възможностите за парти предварително, чак след това да предложите избраните варианти.

 

3. Планиране, планиране, планиране- и след това още планиране
     Планирайте храната за партито, игрите за детското парти и дали ще дадете нещо на всяко дете за спомен, когато си тръгва. Започнете събирането на парти принадлежности няколко седмици преди големия ден и съхранявайте всичко на удобно място за да е достъпно лесно по време на партито.

 

4. Списък с гости
     Обмислете внимателно и запомнете кого сте поканили на партито, за да можете да съобразите специалните хранителни изисквания, ако някое от децата трябва да се придържа към такива. Огромно парти не винаги е добра идея. Няма нужда да каните всички деца, които вашият малчуган някога е познавал.
Съществува така нареченото “правило на палеца”. То гласи, че броят на поканените трябва да е колкото е възрастта на вашият мъник и +1 ако той е над 3 години.
Ако планирате парти игри е хубаво децата (плюс вашето) да бъдат четен брой. Така всички ще могат да участват в отборните по равно.
По-големите деца се справят с по-големите групи по-лесно от малките.

 

5. Покани
     Помислете да поръчате персонализирани покани поне месец преди партито и се постарайте да ги разпратите най-малко две седмици преди датата. Ако се справяте добре можете да си направите поканите сами.

 

6. Време
     Уикендите са по-подходящи за по-малките деца. Така родителите ще са свободни да ги докарат до вашето място, а вашите роднини също ще могат да присъстват. При този вариант можете да се възползвате и от подходящо място за парти в заведение или на открито, което е по-далече от дома ви. По-големите деца ще харесат повече парти, което е планирано след училище или в петък вечер, стига все още да подлежат на управление.  🙂

Обмислете часа за партито и съответно дали ще сервирате храна или просто ще поднесете торта и сладки.
Ако сервиране на храна, започнете партито между 11.00-12.30ч или 17:00-18:30ч.
Ако имате намерение да поднесете само торта, изберете вашето парти два часа преди или един час след традиционните часове за хранене, така че вашите гости не ще пристигнат и няма да не се приберат вкъщи гладни.

 

7. Място
     Организирането на детско парти или детски рожден ден вкъщи е по-евтино, отколкото наето място. Оценете обаче, че при парти вкъщи – всички приготовления, приготвянето на храна, украса, миене на съдове, почистване на конфети от килима и т.н. ще бъдат ваша отговорност. Наетите места – пицария, сладкарница или друго заведение ще ви спестят много работа. Не забравяйте да обмислите и дали избраното място е удобно за всички гости.

 

8. Меню
     Придържайте се към сравнително проста храна. Всички знаем, че поднасянето на дори най-вкусната картофена яхния с пилешки бутчета ще направи холът ви и детските дрешки един малък ад. Хапки пица, сандвичи, бисквитки, които могат да се изядат на една хапка са много подходящи за малки деца. А и можете да експериментирате с формата на всички парти хапки.  Ако родителите на другите деца не присъстват на мястото се уверете, че знаете за хранителните алергии на всички присъстващи палавници.

 

9. Игри
     Колкото и да ви учудва това – понякога старомодни и привидно глупави игри привличат и задържат най-много вниманието на децата. С днешните мултимедии и електронни игри сме сигурни, че можете да включите много прости, но увлекателни игри с топчета например или дете със завързани очи да забоде опашка на плюшено магаре, а защо не и любимата ни от детство игра с музикалните столове. Това ще са игри, които те вероятно ще видят за първи път. Пет-шест годишните и нагоре, биха се зарадвали на по-предизвикателни игри – парти с търсене на съкровище или пинята.

 

10. Отваряне на подаръците
     Препоръчваме ви отварянето на подаръците да става по време на самото парти. Това е чудесен начин да се сложи край на детският рожден ден. Ето и една добра идея – защо не изпратите благодарствени бележки за прекрасният подарък. Можете също така да попитате детето си защо му харесва този подарък и да го да включите в бележката.

 

Желаем ви много усмивки 🙂