Лятото бавно, но сигурно наближава, а повечето деца обожават да бъдат на вън и да се мокрят с вода без значение дали са в басейн, играят на плажа, скачат от трамплин или просто в някоя локва на улицата. Отдъхвайки покрай басейна или играейки с децата, водата е също любимо занимание на почти всеки родител. Но това, което може би родителите не осъзнават е, че докато техните деца  „лудуват“ във водата получават безброй здравословни и опознавателни ползи. Има много повече в това от „просто детско забавление“. 

В действителност, повечето деца живеят заседнал  начин на живот, басейна и други водни дейности са чудесен начин да се противодейства на неблагоприятните ефекти на забързаното ежедневие и неактивните начин на живот. Освен това, играта във вода може да помогне на децата да развият умения и навици , които ще им бъдат от полза през юношеството и в зряла възраст. Да играят във водата, както и да се научат да плуват, ще им помогне да растат и да се учат. Деца, които малки се учат да пръскат наоколо с мама или татко или тийнейджъри, които се състезават един срещу друг в дълбокия край, водната игра може да бъде забавна през целия живот. Използвайте причините изброени долу като идеи и вдъхновение, за да бъдат децата ви извън дома и във водата по-често.

 

1. Активни деца – здрави деца!

Picture-1_2       Не е тайна, че днешните деца са изправени пред редица предизвикателства относно здравето си. С тревожното нарастване на детското затлъстяване в последните няколко десетилетия, учените и лекарите са посочили  множество лоши съвременни норми на живот, като например сладки храни и недостатъчно сън. Много от тези експерти са стигнали до консенсус, че твърде много деца днес са калорично небалансирани. С други думи, децата консумират повече калории, отколкото изразходват. Дали лошата храна, модерната технологията, или комбинация от тези и други са пречка, за да се види, че увеличаване на физическата активност ще има положително въздействие върху здравето и благосъстоянието на децата. Активните деца ще бъдат не само по-здрави деца, но и са по-склонни да  се развият в здрави възрастни, както и най-добрият вариант за физическа активност е нещо, което смятат за забавно и нещо, което ще искат да правят често. Играта във вода осигурява на децата страхотно забавление и добра възможност за физическа активност на открито. Басейни, водни паркове и плажове са може би най-честите места, където децата се учат да обичат водата с плуване, гмуркане, и пръскане на воля и не е необходимо да се пътува на далеч от дома, за да се насладите на водни спортове. Една играчка – пожарен кран или малък надуваем басейн поставени на двора, водни пистолети и други, осигуряват часове забавление на децата. Без значение от конкретната водната активност, накрая децата ще са изразходвали достатъчно енергия, ще укрепнат телата им, и най-важното – ще се забавляват.

 

2. Играта във вода ще научи децата на безопасност.

       Точно както когато се разхождате в града и учите децата си за безопасно пресичане, по време на водните игри може да научите и съветвате децата на животоспасяващи неща за безопасност на плажа или в басейна. Басейни, плажове, и други водни обекти представляват явна опасност за малки деца и неопитни плувци. Подходящ надзор и познания може да  предотвратят нежелани последствия. Позволявайте на децата си често и в ранна детска възраст да бъдат във водата, научете ги да плуват или ги запишете на уроци. В началото бъдете близо до тях и ги наблюдавайте, когато те станат сигурни във водата сами ще гарантират за своята безопасност. Когато детето още от ранна възраст е свикнало с водата това ще предотврати появата на страх и дори и фобия от вода на по-късен етап от развитието му.  Малките деца често се наслаждават на пръскане с родителите си в плиткия край на басейна или може би и забавление с любимите си гумени играчки. Родителите често поставят на децата си плувки на ръцете, или им дават пояси, или надуваеми жилетки. В крайна сметка, с многократно излагане и дейности във водата, децата ще се научат да овладеят средата. По-важното е, че когато децата изпаднат в стряскаща ситуация като бутане в дълбокия край на басейна или голяма вълна в морето те ще са спокойни и ще могат да реагират по най-безопасния начин.

kids-swim-1_01 

3. Развлеченията във вода позволяват на децата да за по-дълго навън и под слънчевите лъчи.

      Някои от последните изследвания твърдят, че слънцето не е толкова полезно за децата и възрастните, но стоенето вкъщи под похлупак също. Също така има и много доказани ползи от слънцето за  вашето здраве и това на семейството ви. Хората с право са предупреждавани многократно за  болестите и опасностите, които води със себе си прякото излагане на слънце без защита. Пряката слънчева светлина обаче е и най-добрият източник на витамин Д, витамин, който играе много по-голяма роля в цялостното здраве, отколкото се е предполагало. Витамин Д помага за поддържане на подходящи нива на калций и фосфор в кръвта, а също и помага в усвояването на калций в организма. Този витамин е много важен и при отглеждане на деца. Лекарите се опасяват, че децата получават твърде малко количество витамин Д и често изписват допълнителни медикаменти. За разлика от други дейности, играта във водата неминуемо е предпоставка децата децата да бъдат на открито и на пряка слънчева светлина, а и най-слънчевите дни са повод за голямо веселие във водата.  В допълнение към енергични упражнения и забавлението, децата също ще се получат здравословна доза витамин Д , който ще помогне при формирането на здрави кости. Разбира се, все още слънце защитен крем трябва да се прилага редовно и слънчевите изгаряния да се избягват колкото е възможно.

 

4. Играта във вода подпомага социализирането на децата

Играта във водата често насърчава контакт с други хора, независимо дали това е собствените родители на дете или неговите връстници. Tози контакт ще спомогне за изграждането и социализирането на детето.  Водата осигурява идеална среда за социално взаимодействие за деца от всички възрасти. Докато малките деца си взаимодействат и си играят със семействата си, след това, децата ще започват да си взаимодействат с други деца. Ако децата приемат водата добре, плуването или гмуркането предлагат чудесна възможност да получат не само страхотно упражнение, но и да развиват силни приятелства и да научат на самоувереност, самочувствие и постигане на поставена цел чрез конкуренция и изучаването на нови способности.

 

В заключение ще ви кажем, че водата като цяло е супер. Играта във вода също. Ако нямате идея как да направите едно незабравимо водно приключение на децата си винаги можете да се обърнете към професионалисти. Независимо дали става въпрос за парти за детски рожден ден или просто за развлечение вкъщи или на открито, ние от парти агенция “ЖиВ ентъртеймънт” сме винаги насреща, за да направим едно незабравимо водно парти в басейн или може би градинско водно парти във вашия двор 😉

pool-party-games